Podjetniška miselnost


Avtor: Urška Krajnc, RRA Koroška d.o.o. – Mrežni podjetniški inkubator Koroška

december 2023

čas branja: 5 min


Zagotovo ste se že kdaj vprašali, zakaj so nekateri posamezniki tako prodorni, iznajdljivi, vedno ob pravem času na pravem mestu? Morda se odgovor skriva prav v podjetniški miselnosti.

Kaj je podjetniška miselnost?

Podjetniška miselnost je način razmišljanja, ki spodbuja podjetniške lastnosti, kot so inovativnost, vztrajnost, sprejemanje tveganj in iskanje priložnosti. Vključuje sposobnost videti izzive kot priložnosti, ustvarjalno reševanje problemov ter proaktivno in samoiniciativno delovanje v poslovnem okolju.

Po definiciji je podjetniška miselnost posebno stanje duha, ki usmerja človekovo vedenje do podjetniške aktivnosti in rezultatov.

Podjetniška miselnost je ključna veščina, ki ustvarja uspešne, inovativne in kreativne podjetnike. Omogoča prepoznavanje priložnosti na trgu in prevzemanje odgovornost ob tveganih odločitvah. Gre za usmerjeno človekovo vedenje do podjetniške aktivnosti in rezultatov. To ni določena lastnost, ampak skupek znanj in vedenj, ki se jih lahko naučimo, priučimo, vadimo in izboljšujemo.

Ključne veščine, ki odlikujejo posameznika z dobro razvito podjetniško miselnostjo:

 • sposobnost prepoznavanja priložnosti,
 • želja in sposobnost prevzemanja tveganj,
 • ustvarjalnost in inovativnost,
 • usmerjenost v prihodnost,
 • fleksibilnost in prilagodljivost,
 • samozaupanje in aktivnost v dajanju pobud,
 • kritično razmišljanje in reševanje problemov,
 • sposobnost dobre komunikacije in sodelovanja,
 • sposobnost optimalnega delovanja tudi v negotovosti.

Posameznike z razvito podjetniško miselnostjo pogosto povezujemo s prepoznavanjem priložnosti in zmožnostjo predvidevanja, kaj se bo zgodilo v bližnji prihodnosti. Hkrati so to ljudje, ki imajo željo in sposobnost prevzeti tveganja in kar je še pomembnejše, znajo prevzeti tudi odgovornost. Odlikuje jih ustvarjalnost in inovativnost ter usmerjenost v prihodnost. So fleksibilni in prilagodljivi. Zaupajo vase in so proaktivni. Razvito imajo kritično razmišljanje in so usmerjenji v reševanje problemov. Imajo sposobnost dobre komunikacije in sodelovanja. Zmožni so optimalno delovati tudi v negotovosti.

Pomembno je, da podjetniško miselnost razvijamo in vzpodbujamo že med mladimi. Posamezniki z zgodnje razvito podjetniško miselnostjo so bolje opremljeni za prepoznavanje in izkoriščanje priložnosti, kar lahko vodi do uspešnih podjetniških podvigov.

Podjetniška miselnost pa dandanes ni potrebna zgolj v podjetništvu, temveč tako rekoč povsod. Veščine, ki jih razvijemo s podjetniško miselnostjo, so relevantne za vsakogar in vsa področja delovanja. Tako v poslovnem kot zasebnem svetu.

Kako razvijemo podjetniško miselnost?

Ključno pri podjetništvu je, da podjetnik v svoji podjetniški ideji vidi smisel, svoje poslanstvo, ima veselje in strast do tega kar počne. Če podjetnik na tak način pristopa k podjetniškim aktivnostim, potem tudi z večjo lahkoto in z veseljem raziskuje različne rešitve, kritično preverja opcije, odprto komunicira s svojimi kolegi in poslovnimi partnerji ter se v tej smeri tudi izobražuje.

Kako ohranjamo podjetniško miselnost?

Pravo podjetniško miselnost je nujno potrebno negovati in vzdrževati. V nadaljevanju nekaj nasvetov, kako lahko podjetniško miselnost ohranjate v dobri kondiciji:

 • Postavitev ciljev in sledenje napredku – zamislite si jasne in premišljene cilje, nato si prizadevajte, da jih dosežete. Ne pozabite, da majhni dosežki iz dneva v dan gradijo pot proti velikim ciljem.
 • Nenehno iskanje novih znanj in idej - vsak dan si vzemite čas za branje vsebin, ki vam bodo pomagale nadgraditi znanje, izkoristiti potenciale ter povečati motivacijo in navdih za napredovanje.
 • Sprejemanje tveganja – to je del podjetniške poti. Ko tvegate, sta možna le dva rezultata: uspete ali pa ne uspete in se iz tega nekaj naučite. Neuspeh je najboljši učitelj. Vzpodbuja ponovne priložnosti za rast in učenje novih strategij za naslednjič. Pomembno je, da neuspeh sprejmete in se zavedate, da bo neuspehu sledil tudi uspeh.
 • Ko čutite, da potrebujete počitek - si brez slabe vesti odpočijte. Biti podjetnik včasih ni prijetno. Vključuje veliko odpovedovanja, tveganja in neuspehov, zadrege, tesnobe, kritiziranja, dvomov, preobremenjenosti, … Ko začutite to nelagodje, je čas za počitek.
 • Preživite čas s podjetniki, družite se z ljudmi s podjetniško miselnostjo – podjetniška miselnost se tako podkrepi. Če ste obkroženi z ljudmi, ki so motivirani, polni navdiha in idej, pozitivno naravnani, da se sčasoma nalezete teh njihovih vzorcev in jih začnete tudi sami uporabljati.

Vseh teh pet priporočil vam lahko pomaga izostriti vaše sposobnosti in povečati možnost za poslovni uspeh. Doprinesle bodo k večji samozavesti pri izkoriščanji možnosti in priložnosti, ki se vam bodo ponudile.

Če imate glede tematike dodatna vprašanja, smo vam v Mrežnem podjetniškem inkubatorju Koroška (MPIK) z veseljem na voljo. Klikni tu za kontakt.

Logotipi_POK_2023-2025_samo_EU+SPOT+IFeel_v3

Deli 
crossmenu Na vsebino